Le Benin s'invite a Kuumba : officiele opening

10 september 2022 - KuumbaLe Benin s'invite a Kuumba : officiele opening

Om de diversiteit en de prachtige culturele verschillen van het Afrikaanse continent te tonen, zullen wij er steeds één in het bijzonder belichten. September is Benin maand bij Kuumba! Met tentoonstellingen, lezingen, muzikale optredens en workshops voor jongeren en volwassenen. Alle activiteiten worden mede georganiseerd door Ayonnah en begeleid door verschillende artiesten en kunstenaars uit Benin.

Om de maand officieel in te huldigen nodigen we op 10 september de danseres, zangeres en choreografe Awoulath Alougbin en de drummer, percussionist en composist Angelo Moustapha uit. 

Als Yorubaanse breidt Awoulath Alougbin haar kennis van traditionele dansen uit tijdens haar opleiding bij het Nationaal Ballet van Benin. Van jongs af aan wordt ze ondergedompeld in de artistieke wereld. Door haar ontmoeting met de Haïtiaanse choreograaf Ketly Noël ontdekt ze de wereld van de hedendaagse dans. Ze bevestigt haar kwaliteiten als danseres en neemt deel aan verschillende creaties, zoals Les Feuilles qui résistent au vent van de choreograaf Koffi Kôkô en Le Sacre du Printemps van Heddy Malem.

Awoulath Alougbin vormt, in samenwerking met andere Beninese dansers, de groep Sacam Danse en richt daarnaast haar eigen gezelschap Compagnie AA op. In 2004 vestigt ze zich als choreografe met de voorstelling Aga Oba, samen met Clement Kakpo en de Nigeriaanse danser Qudus Onikekun.

In 2014 verhuist Alougbin naar Brussel. Daar coördineert ze Radio Transit Lab, een project dat muzikanten met verschillende roots samenbrengt. Tegelijkertijd organiseert ze dansworkshops en is ze actief als publiekswerker voor het Brusselse stadstheater KVS.

Angelo Moustapha werd genomineerd voor de MIA wedstrijd in december 2017 (Beste Instrumentalisten van Afrika). Hij begon muziek te spelen op zeer jonge leeftijd en op 7-jarige leeftijd gaf hij al zijn eerste concert. Nog meer dan een passie is muziek een roeping voor deze multi-instrumentalist wiens invloeden variëren van traditionele muziek, moderne muziek en jazz.