Indepen-dance?

30 juni 2020 - Kuumba: waversesteenweg 78, 1050 BrusselIndepen-dance?

INDEPEN-DANSE? 

 

EEN TENTOONSTELLING VAN FREDDY MUTOMBO

Vernissage op 30.06 om 18.00u @ Kuumba. 

Een optreden van de artiest: « La Danse des discours » zal beginnen om 18.00u.

|

Onafhankelijkheid. Het is de voorwaarde van een natie, een staat waarvan de inwoners en de bevolking zelfbestuur, totale soevereiniteit over het grondgebied uitoefenen. Wat betekent dit woord in het huidige Congo? Het is met mijn aanpak en mijn reflectie als kunstenaar dat ik deze vraag wil onderzoeken, de diepte ervan wil belichten, de hoogte ervan wil ervaren. Ik nodig het publiek dan ook uit om een onafhankelijke Congolese dans te vieren, een Independen-dance ... tussen herinnering en hoop(eloosheid), tussen muziek en politiek.

Op 30 juni 1960, 60 jaar geleden, werd de onafhankelijkheid van Congo effectief op papier gezet. Dat leek gisteren, maar ook een eeuwigheid geleden. Sinds die historische dag is het onafhankelijkheidsproces, dat lang voor die datum begon, nog steeds aan de gang... en het koloniale stigma blijft woekeren... zowel in Congo als in België. En we willen niets zien, vooral niets voelen, zowel bij ex-winnaars als bij ex-gevangenen. De foto's die ik presenteer, uit mijn serie "Explorations", spelen koloniale scènes opnieuw af en vervagen bewust de lijnen. Ik ontdekte deze archiefbeelden op de website van het Tervuren Museum een paar jaar geleden en ze begonnen me te achtervolgen... alsof ze er nog steeds actualiteit waren. In een tijd waarin er een nieuwe schreeuw om dekolonisatie uit het diepst van de wereld komt, moeten we werken om uit deze grote nacht te komen. 

Freddy Mutombo

 

Biografie Freddy Mutombo

De Congolese beeldend kunstenaar en fotograaf Freddy Mutombo is afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Kinshasa en aan de Haute École des Arts du Rhin (HEAR) in Straatsburg (Frankrijk) waar hij in 2015 het Hoger Nationaal Diploma voor Plastische Expressie (DNSEP) behaalde. Sinds 2010 woont hij tussen Kinshasa, Parijs en Brussel. Als lid van Eza Possibles, een in Kinshasa gevestigd collectief van hedendaagse kunstenaars, heeft Freddy Mutombo zijn werk tentoongesteld in de DRC, Ghana, Mali, Marokko, Azerbeidzjan en in Europa (België, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Duitsland, Italië). Sinds enkele jaren voert hij, gepassioneerd door geschiedenis en politiek, een artistieke reflectie en een onderzoek uit naar de beelden die tijdens de Belgische kolonisatie in Congo werden geproduceerd. Sinds oktober 2019 heeft hij een residentie in het Afrikamuseum in Tervuren.