Over Kuumba

Over Kuumba

Het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba, in hartje Matongé, is de plek waar Afrikaanse culturen en de Vlaamse cultuur samenkomen voor uitwisseling, dialoog en entertainment. Onze werking wordt gesteund en geleid door onze vrijwilligers, die bijna allemaal van Afrikaanse origine zijn, die we de mogelijkheden en kansen geven om hun projecten te ontwikkelen.

Meer info

De Matongé

 

Een Afrikaanse nevel boven Elsene

De bedrijvigheid gonst door de lucht in de buurt van de Naamse poort. Altijd eigenlijk, achter de poort ontspint zich de wijk waar Afrikanen in Brussel graag hun tijd spenderen. Matonge, aan de Porte de Namur of Porte de  l’amour zoals ze het zelf herdoopten. Zwart Afrika kleurt de straten, fruit- en groentenstalletjes tonen hun exotische waar. De maniok, grote bakbananen, aardnoten en andere pepers lachen je uitnodigend toe. In de Gallerie d’Ixelles zoeken luide Afrikaanse ritmes een weg naar je oorschelpen. Vanuit plastic tuinstoelen worden luid gesticulerend de glazen-75cl-Juplilerfles soldaat gemaakt. De kapsalons draaien in overdrive, altijd volk, altijd gezellige babbels. Kleurrijke stoffenwinkels, couleur locale restaurantjes en cafés maken het plaatje compleet. Natuurlijk komt zo’n Afrikaanse wijk niet uit de lucht gevallen…

Meer info

Missie en Visie

 

DE MISSIE  

Het Vlaams-Afrikaanse Huis Kuumba is een socio-cultureel ontmoetingscentrum in het hartje van Brussel. Het is ons doel om verschillende culturen bij elkaar te brengen, met als uitgangspunt de Afrikaanse gemeenschappen. We willen een schakel zijn tussen de groeiende mix van Vlaamse en Afrikaanse culturen.  We bouwen bruggen binnen de stad en Vlaanderen. 

ONZE VISIE  

Onze diverse samenleving toont een steeds rijker wordende schakering aan culturen. Er is echter niet altijd veel contact en ontmoeting tussen al die verschillende culturen. Het doel van vzw Kuumba is de interesse en vraag naar meer ontmoeting en uitwisseling stimuleren en activeren. Ernaast bouwen ook bruggen tussen de verschillende Afrikaanse gemeenschappen en reguliere instellingen. Dit wordt verwezenlijkt door drie verschillende werkingen: 

Meer info