Vernissage

1 oktober 2021 - @KuumbaVernissage

Ngagne Maleine Séne had zijn eerste tentoonstelling in het gemeentehuis van Hann Bel Air in 2001. Sindsdien heeft de kunstenaar zijn stijl verfijnd die heen en weer slingert tussen verschillende invloeden waarbij zijn vurige wil om zijn Afrikaansheid te tonen doorschemert: warme kleuren zijn zeer aanwezig. Geel, rood en soms oranje hebben de overhand op andere, zoals het koudere blauw. Er is ook de alomtegenwoordigheid van maskers, alsof de kunstenaar op zoek is naar een nu verdwenen Afrika dat hij weer tot leven wil wekken. Op het eerste gezicht doet het werk van Ngagne Maleine Séne denken aan abstractie, vervolgens aan kubisme, zij het volgens sommige critici synthetisch, en een beetje surrealisme, dat in een bepaalde vorm van resonantie doet denken aan bepaalde schilderijen van Picasso.
Vandaag is Ngagne Maleine Séne beeldend kunstenaar en regisseur, een autodidact met een passie voor kunst en cultuur. Hij heeft een familiale sfeer. Als zoon van de Senegalese filmmaker Moussa Sene Absa volgde hij van 1994 tot 1997 avondlessen bij hem aan de Ecole des Beaux-arts.
 Hij werkte mee als assistent-decorontwerper aan films als Tableau Ferraille (1996), Jef Jël (1998), Madame Brouette (2002). Hij was de hoofddecorontwerper van de serie Goorgolu, uitgezonden op Radiodiffusion Télévision du Sénégal (2004 en 2010).
Om zich los te maken van de aura van zijn vader en zich als kunstenaar te laten gelden, woont hij op het Ile de France en exposeert hij tussen Frankrijk, Duitsland en de VS. Zijn laatste tentoonstelling was een groepstentoonstelling in Vauréal over La migration des couleurs georganiseerd door de vereniging voor de promotie van hedendaagse Afrikaanse kunst.