LUMENE

22 maart 2023 - KuumbaLUMENE

LUMENE, een film van David Shongo

de filmvertoning start om 20u.

De filmvertoning wordt gevolgd door een discussie tussen de kunstenaar David Shongo en de curator en journalist Ayoko Mensah.

'Lumene' is een documentaire-reeks project van David Shongo gefinancierd door de Swiss National Science Foundation en het Rietberg Museum in samenwerking met de Universiteit van Zürich. De film maakt deel uit van een kunstinstallatie die van 17 maart tot 17 september 2023 wordt tentoongesteld in het Rietberg Museum in Zürich.

In het eerste deel van de film, getiteld Privatisering, reflecteert David Shongo zowel artistiek als intellectueel op het proces van privatisering van geheugen en ruimte, aan de hand van het fotoarchief dat nu in het Rietberg Museum in Zürich wordt bewaard.

Deze foto's werden tussen 1938 en 1939 gemaakt door de Duitse etnograaf en antropoloog Hans Himmelheber. Tijdens zijn verblijf in Congo reisde Hans Himmelheber naar Bandundu, Kwilu, Kasai en Kwangu, waar ook de vader van David Shongo werd geboren, die hij niet kende en wiens geschiedenis wordt gekenmerkt door afwezigheid.

David Shongo's onderzoek wordt dan ook een persoonlijke zoektocht naar zijn eigen herinnering en de geschiedenis van zijn in 1998 overleden vader. In deze zoektocht stuit hij op een samenleving die, net als hij, beroofd is van haar geheugen en op een regio die nog steeds getekend is door de sporen van de koloniale onderneming en de expedities van Europese etnografen en antropologen.