WEEK VAN DE AFRIKAANSE ROMAN

Van 29 september t/m 8 oktober 2017 vindt in Nederland en Vlaanderen de derde editie van de Week van de Afrikaanse roman plaats.

De Afrikaanse schrijvers die aan deze literaire roadshow deelnemen zijn:
Voor de activiteiten in leuven: zie onder

Donderdag 5 oktober 20u
Lezing Willem Anker
Buys. De schelm, de bandiet, het boek

Boekhandel de Kleine Johannes in Leuven organiseert in het kader van de reeks Verboden onder 18 een voorstelling met Willem Anker. Anker gaat dieper in op het personage Buys uit zijn gelijknamige boek Buys: ’n grensroman. Het hoofdpersonage is een historische anti-held, een moordenaar, verkrachter en schelm, maar toch gaat er een zekere fascinatie uit van deze figuur. Met Simon Shrimpton-Smith op de gitaar en een paar glazen Zuid-Afrikaanse wijn voor alle deelnemers, is de gezellige sfeer in de boekhandel verzekerd. De bezoekers kunnen ter plaatse de recente vertaling van Buys aanschaffen en/of hun exemplaar laten signeren.

Voorprogramma in samenwerking met Afrika Filmfestival (start om 20.00 uur): de Zuid-Afrikaanse kortfilm The Suit (2016 , Jarryd Coetsee, 29 min.).
Philemon betrapt zijn vrouw Matilda met een minnaar in bed. De minnaar vlucht, maar laat zijn kostuum achter. Philemon bedenkt een wrede straf. De film is gebaseerd op het kortverhaal van de uit Zuid-Afrika verbannen onderzoeksjournalist en auteur Can Themba. Het verhaal speelt zich af tegen de historische achtergrond van de gedwongen verhuizingen van zwarten uit de betere wijken in de jaren 50.

RESERVEREN
Mailen naar info@de-kleine-johannes.be.

KOSTEN
10 euro (inclusief Zuid-Afrikaanse wijn)

LOCATIE
Boekhandel De Kleine Johannes
Tiensestraat 17
3000 Leuven

Zaterdag 7 oktober om 20u
Huiskamerconcert
Andries Bezuidenhout, Ingrid Winterbach

In Leuven schuift Kathlien Valkeniers om 20.00 uur de tafels en stoelen opzij om plaats te maken voor een gezellig huiskamergesprek en -concert met Ingrid Winterbach en Andries Bezuidenhout.

Ingrid Winterbach is auteur van onder andere Niggie (2002) en Die boek van toeval en toeverlaat (2008). Haar werk is vaak bekroond geweest met prestigieuze literaire prijzen. In 2016 won ze nog de WA Hofmeyr Prys voor haar nieuwste roman Vlakwater (2015).

Andries Bezuidenhout maakte furore met zijn rockband Brixton Moord en Roof Orkes. Naast zijn poëtische muzikale bijdragen, schrijft hij ook poëzie, waaronder Retour (2008) en Veelvuldige gebruike vir huishoudelike toestelle (2014). Hij zal het zowel over zijn poëzie hebben als voor de muzikale ondersteuning zorgen.

Beide auteurs zijn naast hun literaire activiteiten ook actief bezig met schilderkunst. Prof. dr. Ludo Teeuwen (Universiteit Leuven) gaat met hen de dialoog aan. Na het optreden kunnen de aanwezigen genieten van heerlijke hapjes en Zuid-Afrikaanse wijnen.

RESERVEREN
Mailen naar ​kvalkeniers@hotmail.com. Er zijn maximaal 50 plaatsen.

KOSTEN
Hartklopleden: 12 euro
niet-leden: 15 euro

LOCATIE
Franz Tielemanslaan 8
3000 Leuven

Meer info: Week van de Afrikaanse roman