Flandria

Kuumba nodigt jullie met trots uit voor Flandria, een muzikale performance gevolgd door een gesprek met de maker.

Wanneer? zondag 5 mei de deuren gaan open vanaf 16u

Hoe reserveren? Dit doe je door te mailen naar tickets@kuumba.be

Voor de Vlaams-Congolese kunstenaar Roland Gunst is de Vlaamse leeuw dubbelzinnig. Enerzijds boezemt de klauwende leeuw hem angst in als symbool van een veronderstelde zuivere Vlaamse identiteit die vreemdheid afwijst. Anderzijds woekert in hem een hartstochtelijk verlangen naar de komst van een Leeuw van Vlaanderen die zijn volk zal verlossen. Een leeuw die – zoals de Vlaamse vlag al doet vermoeden – zwart is.

In de muzikale performance Flandria, tussen historie en mythologie, is het eindelijk zover: de zwarte leeuw, Koning Lion I van Vlaanderen, verschijnt. Niet om Vlaanderen van de Fransen te verlossen, maar om het integratievraagstuk waarmee onze samenleving worstelt voor eens en altijd op te lossen. Lion I gooit zichzelf in de strijd tegen het afschuwwekkende monster van de assimilatie, dat ieder anders zijn met huid en haar verslindt.

In een mystiek ritueel met jonkvrouw Flandria – sopraan Emma Posman – en met muziek van Benjamien Lycke uitgevoerd door het gerenommeerde Kugoni Trio, reflecteert Gunst over de Vlaamse identiteit en verbeeldt hij een Afropees koninkrijk waarin onzuiverheid en interculturaliteit worden gevierd.

Het format van de voorstelling is aangepast aan de kleine dimensies van de zaal.