EXPO RHODE MAKOUMBOU

Kuumba, het Vlaams/Afrikaans Huis in Elsene, exposeert in oktober werken van de internationaal vermaarde kunstenares Rhode Makoumbou (Congo-Brazzaville). De laatste jaren was het oeuvre van Rhode vooral in het buitenland te bewonderen. Met de tentoonstelling in kuumba komt Rhode terug thuis, want haar woonplaats en atelier situeren zich in de Matongéwijk in Elsene (Brussel)

Biografie:
Rhode Bath-Schéba Makoumbou is geboren op 29 augustus 1976 in Brazzaville, Republiek Congo. Sinds haar kinderjaren werd ze ingewijd in de schilderkunst door haar vader, de schilder David MAKOUMBOU. Vanaf 1989 heeft ze zich ten volle geëngageerd in de kunst. In haar werken legt ze vooral de nadruk op de traditionele sociale activiteiten van de Afrikaanse vrouw.

Voor haar olieverfschilderijen gebruikt ze vooral het schildermes. Haar verschillende schilderwerken zijn typisch Afrikaanse stijl (vertrekkende vanuit de traditionele beeldhouwkunst), maar zijn ook beïnvloed door realistische kunst, expressionisme en kubisme.
Sinds 2002 heeft Rhode Makoumbou talrijke beeldhouwwerken gemaakt in samengestelde materie (zaagsel en houtlijm op een metalen structuur). Ze stellen inlandse beroepen voor die dreigen te verdwijnen. Sommige beelden zijn 3 meter hoog en zeer indrukwekkend!
Ze beschouwt zichzelf als een kunstenaar-archivaris van de maatschappelijke en culturele waarden van Afrika in het algemeen, en Congo in het bijzonder. In haar interviews spreekt ze zich dikwijls uit over het respect voor de ideologische waarden van het individu en van de culturele diversiteit. Ze heeft steeds veel belang gehecht aan het kunstgevoel en aan de relatie tussen de kunstenaar en zijn publiek.
Vanaf 2003 is Rhode een veelbelovende internationale loopbaan begonnen. Zij exposeert nu in de hele wereld.

http://www.rhodemakoumbou.eu/

 

4033_Kuumba_expo RHODE_LR_ e-affiche