EXPO: MIGRATIE & VLUCHTELINGEN

Na een eerste expo in november 2017 in Cultureel Centrum De ZEYP in Ganshoren wordt u vriendelijk uitgenodigd op de vernissage van een nieuwe fototentoonstelling in Kuumba, het Vlaams/Afrikaans Huis in Elsene.

THEMA : VLUCHTELINGEN , MIGRANTEN : AANGEZICHT EN REALITEIT

De gepresenteerde foto’s zijn door mezelf genomen op verschillende reizen die ik heb gemaakt in het kader van mijn burgerlijk engagement :

  •  Lampedusa (Italie) Grote migratiecrisis tussen 2014 en 2015 met meer dan 1000 mensen die verdronken zijn in de Middelandse zee.
  • Calais (Frankrijk) : Ontmanteling van de jungle, meer dan 10 000 bewoners opeengepakt op een klein terrein, vlakbij de ingang van ‘The Tunnel

Kom talrijk om dit artistiek moment te delen met een glas en Afrikaanse hapjes

VERTREKKEN, GENOODZAAKT WORDEN TE VERTREKKEN ASIEL EN MIGRATIES. AANGEZICHT EN REALITEITEN 

Vertrekken. Genoodzaakt worden te vertrekken… Zelden een keuze. In absolute zin is het zelfs een drama.
Verplicht zijn te vertrekken. Aanvaarden alles te verlaten dat men bezit, dikwijls het weinige waarover men beschikt. Of wat men helemaal niet heeft.
Dat betekent zijn familie verlaten, zijn leefmilieu, zonder altijd te weten waar men naartoe gaat. Dat betekent ook aanvaarden zijn dromen op te geven… Dat betekent, ten slotte, het onbekende het hoofd te bieden.
Hulpmiddelen (vooral mentale) zijn nodig om alles te verlaten. Ja, vertrekken is een ervaring die de mens voor altijd sterk tekent.
Buiten het zichtbare, bestaan er niet altijd waarneembare realiteiten, waarin men niet plotseling inzicht krijgt. Ofwel door terughoudendheid van de mens, meestal omdat de wereld beslist heeft weg te kijken om niet aan vragen blootgesteld te worden.
Daarom houd ik van fotografie. Inderdaad, buiten de mogelijkheid het zichtbare te kunnen tonen, bezit fotografie deze eigenschap het op eerste zicht niet-zichtbare en het niet-waarneembare op te zoeken.
Deze fototentoonstelling over vluchtelingen en migranten die in Europa (via Lampedusa en Lesbos) deze laatste jaren aangekomen zijn en de foto’s die genomen werden tijdens de ontmanteling van de « jungle » in Calais geven mij de ideale gelegenheid in confrontatie te komen met mezelf en mijn eigen realiteit, ik die al meer dan 20 jaar vertrokken ben…

Seva-NDIBESHE Bezeten door fotografie.