CONCERT: CHASSOL / KONONO N°1

CHASSOL | HAPPY JAZZ ELECTRONICS 

Big Sun is het vierde album van pianist/componist Christophe Chassol, en het sluitstuk van zijn trilogie ‘ultrascores’. Hiervoor ontwikkelde hij een eigen methode om geluiden uit zijn omgeving te harmoniseren, van vogelgekwetter tot zelfs speeches van Obama. Chassol doet alles net dat beetje anders, vanuit ingenieus meesterschap en met een uitdagend gevoel voor humor.
De Franse Chassol gaat zijn geluiden overal ter wereld zoeken. In Nola Chérie (2011) maakte hij kennis met de Kreoolse gemeenschap in New Orleans, met Indiamore (2013) reisde hij India door. Voor Big Sun ging hij nog een stapje verder. In de sporen van zijn voorouders trok hij naar het Caraïbische eiland Martinique voor geluidsopnames. Of het nu gaat om een tête-à-tête met een bergbewoonster, de weerklank van de vallende stenen in een dominospel of aarzelend vogelgezang, Chassol mixt dat het een lieve lust is, met zijn Fender Rhodes als trouwe metgezel en compagnon de route Lawrence Clais als een levende drummachine.
“Chassol is an eclectic genius (…) It reminds you of Steve Reich’s or Fred Viola’s music, Ennio Morricone or The Cure” Le Monde

KONONO NO 1 | ELECTRIFYING TRANCE MUSIC
Sinds de release van eerste album Congotronics in 2004 veroverde Konono N°1 de wereld. Hun wilde ritmesectie en bovenzinnelijke improvisaties op versterkte duimpiano’s zijn inmiddels goed voor goud, met zowel een BBC Radio 3 Award for World Music én een Grammy. Live zetten lange, luide, zweterige jams je genadeloos aan het dansen.
Konono N°1 werkte samen met onder andere Björk en Deerhoof en inspireerde bands als Shackleton, Megafaun, Animal Collective en Andrew Bird tot covers en remixen. Het begon ergens begin jaren 60, toen de Congolese Mawangu Mingiedi zijn duimpiano ofte likembé versterkte met een zelfgemaakt geluidssysteem, samengesteld uit handgemaakte microfoons, oude auto-onderdelen, megafonen en gedumpte versterkers. In combinatie met een basgitaar en percussie op potten en pannen krijg je een zwaar vervormde sound, tegelijk traditioneel en futuristisch.
“The missing link between world music, punk and techno”

Info & tickets: http://www.handelsbeurs.be/nl/agenda/detail/hafest-chassol-konono-n1

Kuumba mag 3 x 2 tickets weggeven; mail konono naar info@kuumba.be. De winnaars worden verwittigd via mail.

images